egy író élete

Egy könyv élete – 3. rész

Üdv!
Arra gondoltam, hogy bevezetlek benneteket egy író mindennapjaiba. Egy könyv születésébe és kiadásába. Hogyan is működik ez magánkiadóként? Már nem kezdő íróként, sok könyv után, gondoltam érdemes lenne leírni a tapasztalataimat az Olvasóknak, és hasznos a kezdő íróknak. Ebben a minisorozatban erről írok. Ha lemaradtál az előző részekről, katt ide.

A Tesztolvasók fontossága

Sok író nem foglalkozik olyasmivel, hogy előolvasás, tesztolvasás. (Hívják még bétaolvasásnak is.) Ezt a lépést kihagyják, ami szerintem nagy hiba. De ami még ennél is nagyobb hiba, ha az ismerőseivel olvastatja el a regényét. Soha, de soha nem lesz senki elfogulatlan, aki csak egy picit is ismeri az írót. Elfogult véleményekkel pedig nem lehetünk biztosak a könyv valódi értékében. Egy jó könyv nem így készül.

halasz emese könyvei

Én eddig mind a 6 könyvemhez kértem Tesztolvasói segítséget és a jövőben is fogok, ebben biztos vagyok. Javarészt ismeretlen embereket keresek a facebookon csoportokban, a weblapomon és insta oldalamon ehhez. A JÓSLAT esetében közel 300 jelentkezőből választottam ki 10-et.

De mi is a dolga egy Tesztolvasónak?

Tulajdonképpen az olvasás a feladata. De senki ne higgye, hogy a Tesztolvasónak a legjobb, mert kap egy potyakönyvet, és ha szerencséje van még ráadásul jó is az a potyakönyv. Nem. Cserébe véleményeznie kell, ha belefut helyesírási hibákba, akkor jeleznie kell és esetemben egyéb feladatai is vannak, de ez már legyen az én titkom. 

Őszintén… a legtöbb író tart az alkalmazásuktól… Gondolj csak bele: Napi 8-10 órát dolgozol a könyvön, írod, formázod, ötletelsz, kutatómunkát végzel stb. Hónapok munkája során többszáz oldalt megírsz, az utána következő munkákat elvégzed, szerkesztés, tördelés, korrektúra, javítások, kötésmargó beállítások, miegymás, ez még egy pár hetes meló (ezeket már említettük az első és második részekben). Aztán kiadod a kezedből, méghozzá egy idegennek. Ki tudja, mit tesz vele? Kiszórja az internetre, viszontlátod egy torrent oldalon tök ingyen? Nincs ennél fájóbb dolog egy író számára. Mintha te a munkahelyeden ledolgoznál 4 hónapot, majd a fizetésedet végre megkapod, és még aznap ellopják tőled. Szerintem ennek senki nem örülne. 4 hónapig ingyen dolgozni.

Pszt! Titok!

Azonban megvan ennek is a módja, hogy hogyan védekezzen az író. Nos, én első sorban Titoktartási nyilatkozatot tölttetek ki a Tesztolvasókkal, ami egy egyszerű kis papír, semmi nagy dolog, csak vállalja benne, hogy a kapott anyagot nem adja tovább, nem beszél róla a megjelenésig és amint elolvasta, véleményezte a könyvet, ki is dobja, elégeti, törli a gépéről stb. Ez szerintem nem egy nagyon nehéz dolog. De amikor ezt más íróknak elmondtam, még mindig aggódtak. Érthető. 10 Tesztolvasóból elég, ha csak egy odaadja a legjobb barátnőjének, akiben megbízik. Aztán az a barátnő is megbízik valakiben, akinek odaadja és így tovább… Már kész is a baj. 

Nos, ez ellen én azt csinálom, hogy minden Tesztolvasó másmilyen könyvet kap. Teszek bele egy-egy hibát, egy szót másként írok stb, és a neve mellé a kis táblázatomba felírom, hogy ő milyen könyvet kapott. Mi volt a benne elrejtett „hiba”. Ha kikerül a világba ingyen a könyv, akkor tudni fogom, hogy kitől indult el. Innentől már a Titoktartási nyilatkozat és eme bizonyíték alapján vádat emelhet egy író a Szerzői jog megsértése miatt és a Tesztolvasó, aki nem becsülte a munkánkat, kártérítést fog fizetni. Ezt senki, de senki nem szeretné, és én bízom a Tesztolvasóim józan megítélő képességében. 😉

A tesztelés fontossága mellett nem lehet elmenni. Itt kiderül, hogy milyen a könyv valójában. Én szoktam készíteni számukra egy tesztlapot is, azokkal a kérdésekkel, amiket fontosnak tartok. Például: Hogy tetszik a borító? Melyik részt nem szeretted annyira? Miért?

A véleményeik pedig marketing szempontból is rettentően hasznosak.

Na de nézzük meg ezt a másik oldalról is. Voltam már tesztolvasó nem is egyszer. És bizony rizikós egy vállalkozás… Mi van, ha egy rossz könyvbe futok bele? Volt rá példa… Konkrétan rémálmaim voltak a könyvtől. Az írónak pedig el is mondtam a véleményemet. Rettenetes volt. Azt az időt, már nem kaphatom vissza, amit az elolvasására szántam sajnos, de tanultam belőle. Ha egy könyv az első 50 oldalig nem fog meg, akkor nem is olvasom tovább. Mondanom sem kell, hogy a mai felhozatalban az általam olvasott könyvek 70%-a jár így. Mondjuk, én nagyon kritikus vagyok, de sajnos ez van, így is járhat a Tesztolvasó. Viszont vannak jó könyvek is. Tesztolvasóként volt ehhez is szerencsém.

De nézzük meg azt is, mit kap a Tesztolvasó azon kívül, hogy kockázatot vállal egy lehetséges jó vagy rossz könyv elolvasásával. Én a Tesztolvasóimnak nem csak dedikált tiszteletpéldányt adok, hanem sok-sok segítséget is a munkájukhoz és a munka végeztével, vagyis a megjelenés után egy VIP könyvbemutatót tartunk, amit nevezhetünk inkább bulinak, közös örömünnepnek.

Én a tesztolvasásaim során soha semmit nem kaptam. A lehetőséget csupán, hogy olvashatok. Visszaküldtem a véleményemet és pont. Semmi több. De ez teljesen egyéni, hogy melyik író, mit ad, és mit kér cserébe a Tesztolvasásért.

Összefoglalva: a Tesztolvasók rendkívül fontosak egy könyv életében, az általuk javasoltak megfontolása és esetleges kijavítása után pedig a könyv, készen áll még egy utolsó átvizsgálásra.

A következőkben arról fogok mesélni, hogy hogyan készül egy borító. Mert ugye, már csak ez hiányzik a könyvünkhöz. 😉

KÖVESS A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
0
    0
    Kosarad
    Üres a kosarad