Hogyan adjam ki a könyvem?

Kiadó, Magánkiadó, Szerzői kiadás

Millióan kérdeztétek már tőlem: kiadó vagy magánkiadás? Hogyan adjak ki?

Röviden a válasz: okosan, sok munkával.

A hosszabb válaszhoz tartozik egy kis előzménysztori is.

Én magam két évig voltam egy kiadó szárnyacskái alatt, és 7 éve adok ki Szerzői kiadásban. Rengeteg íróval tartok kapcsolatot, és immáron mentoráltjaim is vannak. Leendő írópalánták, akik már megannyi utat bejártak, de sajnos mindenhol csalódniuk kellett.

A legemlékezetesebb történet is egy mentoráltamtól érkezett. Nevezzük a hölgyet Lilinek.

Lili szinte sokkot kapott a díjmentes konzultációnk alkalmával. Egészen addig ugyanis azt gondolta, hogy nagyszerű dolog, hogy már két könyve is megjelent egy magánkiadó segítségével. 

 

Azonban amikor megkérdeztem, hogy mennyit költött eddig a könyvek megjelenésére, akkor gondolkodott el ezen először. Még soha nem adta össze, hiszen nagyon kedvesek voltak vele, és mindig csak egy kicsit kértek. Minden ment a maga szép kis kerékvágásában. Csakhogy amikor kérésemre összeadta az eddig befizetett összeget, rájött, hogy soha az életben nem fogja viszontlátni azt az egyébként hatalmas összeget, amit eddig becsorogtatott a (magán)kiadó számára. Ahhoz, hogy pluszosan jöjjön ki a könyvei eladásából, olyan áron kellene adnia a könyveit, amiért ma ebben az országban senki nem vesz egy alig száz oldalas könyvet. Tehát egyelőre egy alapjában véve is magas áron kénytelen adni a könyvet, amivel gyakorlatilag ő fizet az olvasónak, hiszen mínuszban lesz.

Az egyszerűség kedvéért: egy ilyen könyv bolti ára mondjuk háromezer forint, viszont neki négyezerötszázba került egy könyv előállítása!

Írómentor Program

Ha Te is az okos kiadást választanád!

A bukta ott volt, hogy a kiadó – sokszor csábító –  alapárakat generál, csakhogy ahogy telik az idő és dolgoznak a könyvön, mindig felmerül egy-két „apróbb” kiadás, amiket előre nem lehet látni. A végén pedig úgy jár az ember, mint Lili.

Szomorú tény, de nagyon sokan járnak ma így kezdő írók… 🙁

Hogy hol van a csavar? Ki járt akkor jól? Hiszen Lili ráfizetett, és az olvasó is horror áron veszi a könyvet. Nos, elmondom: a kiadó járt jól egyedül. Nem is kicsit!

Kiadó, Szerzői, Magán??? Csak okosan!

Lili azóta már látja a kiadó (magánkiadók) hátterét is, mert az első óránkon elmagyaráztam, hogyan is működik ma ebben az országban a könyvkiadás. Plusz már azt is látja, hogy hogyan tud ügyesen, úgy könyvet kiadni, hogy sem neki, sem pedig az Olvasónak nem fog egy vagyonba kerülni az ő fullosan elkészített, profi könyve.

Levette az amerikai filmipar csábító rózsaszín szemüvegét, amivel azt gondolta, hogy Magyarországon megcsinálhatja a szerencséjét, ha könyvet ad ki. Feltette helyette az igazság kék szemüvegét és a valóság és tudás zászlaja alatt, immáron együtt menetelünk. Segítek neki mindenben, és a következő könyvét nemsokára rendkívül jó áron fogja tudni kiadni, ami a megjelenés után nem egy pénznyelő lesz, hanem egy passzív jövedelem, ami folyamatosan termeli számára a plusz bevételét.

Nem véletlen, hogy egyre több neves író hagyja el a kiadó neves intézményeit, és ad ki inkább Szerzői kiadásban...

Így kell ezt jól csinálni, drágáim!

Ha Te is szeretnél okosan könyvet kiadni, akkor fordulj hozzám bizalommal! 😊

0
    0
    Kosár
    Üres a kosaradVissza a Shopba